Редакција часописа "Топола" припрема четврти број овог стручног часописа који треба да изађе у 2018. години. Позивамо Вас да доставите своје радове на е-маил: redakcija@jusp-donjagradina.org

У П У Т С Т В О7.3.2016.

Семинар за професоре историје и српског језика о образовању о холокаустуПрва мања истраживања обавила је у јасеновачком логору 1945. године Окружна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача из Нове Градишке, 11. маја 1945. године.

Земаљска комисија Републике Хрватске за утврђивање ратних злочина окупатора и домаћих издајника је 18. маја, 1945. године у Јасеновцу установила да се број убијених креће од око 500 - 600.000 али да се никада неће моћи утврдити тачан број жртава концентрационог логора Јасеновац.

Прво панорамско авио - снимање концентрационог логора Јасеновац је извршено 1945. године. Снимањем је обухваћен сјеверни дио логора. Међутим, снимци Доње Градине нису нађени.

Југословенско ратно ваздухопловство снимило је ток ријеке Саве 1946. године. Негативи који покривају већи дио Доње Градине нису пронађени.

Др. Никола Николић, бивши логораш, заједно са својим сином Сергијем је вршио истраживања у Доњој Градини 1947. године. Затекао је 248 јасно видљивих масовних гробница чије су димензије 60 - 80 m дужине, ширине 6 m, дубине 4 m. На десној обали Саве затекао је 2 вагона пепела, нагорјелих лобања, пршљенова који су ту истресани послије спаљивања лешева логораша у Доњој Градини.

Прво фото - граметријско снимање урадио је Завод за фото - граметрију из Београда 1957. године.

Књига из тишине