Редакција часописа "Топола" припрема четврти број овог стручног часописа који треба да изађе у 2018. години. Позивамо Вас да доставите своје радове на е-маил: redakcija@jusp-donjagradina.org

У П У Т С Т В О7.3.2016.

Семинар за професоре историје и српског језика о образовању о холокаустуДесанка Ђуричић

У Независној Држави Хрватској је од априла 1941. године до маја 1945. године живот изгубило 74 762 дјетета млађа од 14 година, од чега је 60.234 убијено (српске дјеце 42.791, ромске 5737, муслиманске 5434, јеврејске 3710, хрватске 2289, а за 237 није се могла утврдити национална припадност). Према дугогодишњим истраживањима Драгоја Лукића у концентрационом логору Јасеновац је убијено најмање 19 432 дјетета српског, јеврејског и ромског поријекла. Јединим познатим случајем убијања плином у јасеновачким логорима убијена су дјеца. Маријана Амулић, заточеница Логора V-Стара Градишка се сјећа: „Дјеца су лежала беспомоћно и без снаге дјеца за плач... Умирала су полако и тихо.. Једном нам је наређено да однесемо сву болесну дјецу и смјестимо их на таванске просторије злогласне Куле. Онда је Анте Врбан, заповједник логора, убацио у собе отровни плин. Послије тога логором је завладала ужасна тишина, као да је сам логор престао да постоји.“ На саслушању 1947. године Анте Врбан је признао , да је убио 63 дјеце отровним плином, циклоном.

Дјеца су одвођена и у посебне логоре који су се налазили у Горњој Ријеци, Сиску, Јастребарском. Ту су прекрштавана и одгајану у усташком духу. Мала дјеца која нису знала кад су рођена добијала су нови датум рођења и то 10.април, дан оснивања Независне Државе Хрватске. Смјештена у нехигијенске услове, без хране и одјеће дјеца су свакодневно умирала од разних болести и глади.

Књига из тишине