Редакција часописа "Топола" припрема четврти број овог стручног часописа који треба да изађе у 2018. години. Позивамо Вас да доставите своје радове на е-маил: redakcija@jusp-donjagradina.org

У П У Т С Т В О7.3.2016.

Семинар за професоре историје и српског језика о образовању о холокаустуУЛАЗАК ЊЕМАЧКЕ ВОЈСКЕ У ЗАГРЕБ АНТЕ ПАВЕЛИЋ

У априлу, 1941. године, нацистичка Њемачка, фашистичка Италија, Хортијева Мађарска и Борисова Бугарска напале су и подијелиле Краљевину Југославију.


Десетог априла исте године под покровитељством Њемачке и Италије у Загребу је проглашена Независна Држава Хрватска (НДХ). Вођа ове монструм-државе био је поглавник Анте Павелић. Ослонац режиму у Загребу су били усташе, коалиција хрватско - муслиманских наци - фашиста.

ГРАНИЦЕ НДХ

У састав НДХ ушла је читава Босна и Херцеговина, и дијелови Србије. Основни циљ ове нацифашистичке државе било је стварање „чистог“ хрватског простора и „чисте“ хрватске нације.

По њемачким анализама становника је било око 6 660 000 од тога: око 4 000 000 Хрвата (укључујући ту и 700 000 Муслимана који су проглашени Хрватима), око 1 900 000 Срба те око 40 000 Јевреја и неколико десетина хиљада Рома.

Књига из тишине