У Суботици изведена монодрама „Туга која траје цијели живот“

У Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, 21. септембра 2024. године је изведена монодрама „Туга која траје цијели живот“ Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина.

Текст монодраме је рађен на основу сјећања Добрила Кукољ, која је преживјела страхоте логора Јасеновац, о чему је писала у истоименој књизи. Монодраму је извела Маја Колунџија у препуној сали Српског културног центра. Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић изјавила је да се ова јавна установа представила својом монодрамом „Tуга која траје цијели живот“ цијенећи значај манифестације „Дани Српске у Србији“ као репрезентативне у региону. „Ово је друго представљање монодраме, након премијерног извођења у Козарској Дубици и веома смо поносни на сарадњу са Представништвом Републике Српске у Београду и захвални шефу Представниства Млађену Цицовићу који вреднује културу сјећања и уврштава програмске активности наше установе у ову манифестацију“.

Представи у Суботици присуствовали су министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, градоначелник Суботице Стеван Бакић, те сарадник у Представништву Српске у Србији Ана Љутић. Монодрама „Туга која траје цијели живот“ изведена је у Доњој Градини на Дан сјећања на пробој логораша из концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи који је постојао у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године. Режисер је Маја Колунџија Зорое, сценографију је припремила Гордана Батић, а продуцент је Тања Тулековић.

Из исте рубрике

Посјета војника Оружаних снага БиХ

Посјета новопримљених војника 6. пјешадијске бригаде 1. пјешадијског батаљона Оружаних снага Босне и Херцеговине Спомен-подручју Доња Градина. Историјски час о страдању у […]

1. октобар 2024
Десети број часописа Топола

Из штампе је изашао десети јубиларни број часописа „Tопола“ Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина, који доноси текстове о страдању Срба у моштаничком […]

25. септембар 2024